Boekhouder voor bv nodig?

Ontvang een gratis offerte en word geholpen door de beste boekhouder.

Gratis - Vrijblijvend

Wat zijn de kosten voor een boekhouder voor een bv en wat doet hij?

Hoe complexer de boekhouding, des te hoger de kosten. De kosten voor een boekhouder van een bv zijn daardoor helemaal afhankelijk van de werkzaamheden die je uit handen geeft en de omvang van je bv of bvba. Wil je de exacte weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina gaan we dieper in op de boekhouder voor een bv, en de kosten hiervan. Je leest wat de boekhouding voor een bv inhoudt en wat de boekhouder hierin voor jou kan betekenen. Natuurlijk geven we ook een eerlijk beeld van de prijs én krijg je handige bespaartips!


kosten boekhouder bv

Wat kost een boekhouder voor bv’s?

De kosten van een boekhouder voor je bv liggen gemiddeld rond de €3.000,- per jaar. Dat komt neer op gemiddeld €250,- per maand. Voor dit bedrag besteed je de dubbele boekhouding volledig uit aan een expert en hoef je zelf niets te doen. Dat is fijn, want zo heb je des te meer tijd om in je bv te steken!

Wil je het liefst de administratie in je eigen beheer houden maar toch zeker zijn dat alles klopt? Dan kun je de boekhouder maandelijks kort laten meekijken. Dit kost je gemiddeld €500,- per jaar. Je bent iets meer tijd kwijt aan de administratie van je bv maar bespaart op de kosten!

Op zoek naar een goedkope, maar vakkundige boekhouder? Op deze pagina lees je meer over goedkope boekhouders.

Kosten boekhouder bv 2023

Boekhouder kosten Gemiddelde prijs* Toelichting
Boekhouder per jaar €500,- per jaar Boekhouder maandelijks kort laten “meekijken”.
Boekhouder voor vennootschap €3.000,- per jaar Boekhouding en fiscaal dossier.
Jaarrekening Vanaf €250,- eenmalig Het opstellen of controleren van een jaarrekening.

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per kantoor verschillen. Voor exacte prijzen, vraag gratis offerte aan!

Besparen op de kosten van een boekhouder voor jouw bv?

Ontvang gratis offerte en kies de boekhouder met het beste aanbod!

Wat bepaalt de kosten van een boekhouder voor een bv?

De kosten van een boekhouder voor je bvba of bv kunnen flink verschillen. Over het algemeen geldt: hoe complexer de administratie, des te hoger de kosten.

Een aantal factoren die de kosten beïnvloeden zijn bijvoorbeeld:

 • 1. Het aantal te verwerken documenten in de administratie.
 • 2. Het wel of niet opstellen en indienen van de jaarrekening.
 • 3. Gaat het alleen om banktransacties of ook om dagontvangsten?
 • 4. Heb je een hogere of lagere omzet dan €25.000,-?
 • 5. Wel of geen personeel in dienst?
 • 6. Gehele boekhouding van de bv uitbesteden of gedeeltelijk?
 • 7. Het uurtarief van de boekhouder voor je bvba.

Kosten boekhouder bv per uur, per maand of per jaar?

Wanneer je een boekhouder voor je bv inschakelt, dan heb je verschillende keuzes wat betreft de kosten. De meeste specialisten bieden een vast uurtarief aan, maar zijn er ook pakketten beschikbaar waarbij je een vaste prijs per maand of per jaar betaalt.

Wat is de meest gunstige optie?

Wanneer je sporadisch iemand mee wilt laten kijken naar de boekhouding van je bv, is een uurprijs de meest gunstige optie. Dit ligt meestal rond de €40,- tot €60,- per uur, maar kan per specialist verschillen.

Kies je ervoor om je gedeeltelijke boekhouding of zelfs je gehele boekhouding uit te besteden, dan kun je beter voor een pakket kiezen waarbij de kosten per maand of per jaar vastliggen. Je voorkomt dan dat je onnodig kosten maakt wanneer je tussendoor belt voor vragen of overleg. Bij de volledige boekhouding van een bv komt dat neer op gemiddeld €3.000,- per jaar.

Besparen op de kosten? Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte.

kosten boekhouder bvba

Wat doet een boekhouder voor een bv?

Er zijn verschillende manieren om je boekhouding van je bv of bvba uit te besteden. Je kunt dit geheel of juist gedeeltelijk doen. In het laatste geval ben je zelf verantwoordelijk voor een deel van de administratie, en doet de boekhouder de vervelende of moeilijke zaken. Er zijn verschillende diensten die je kunt uitbesteden. Het opstellen van de jaarrekening bijvoorbeeld, de verschillende aangiftes door het jaar heen of het bijhouden van de algemene administratie.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende onderdelen van de boekhouding van een bv en wat een boekhouder voor je kan betekenen. Ook je administratie uitbesteden? Start gratis offerteaanvraag!

Jaarrekening van de bv opstellen

Het opstellen van een jaarrekening, is een verplicht onderdeel van de administratie van een bv. De jaarrekening is een verslag dat aan het einde van het boekjaar wordt opgemaakt.

Het verslag bestaat uit 4 belangrijke onderdelen:

 • 1. De balans: dit is een momentopname van alle bezittingen en schulden op de laatste dag van je boekjaar.
 • 2. De resultatenrekening: dit geeft een overzicht van alle ontvangsten en uitgaven van het afgelopen boekjaar. Soms wordt dit ook wel een winst-verliesrekening of een exploitatierekening genoemd.
 • 3. De toelichting: hierin geef je een toelichting op de cijfers in de jaarrekening. Je geeft onder meer aan welke waarderingsregels je hebt toegepast om tot deze cijfers te komen. Dit geeft aan hoe een bv omgaat met afschrijvingen en voorraadwaarderingen.
 • 4. De sociale balans: dit is een verslag over de samenstelling van het personeelsbestand over het afgelopen boekjaar en eventuele opleidingen.

Met een jaarrekening krijg je een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van een bedrijf. De kosten voor het opstellen van de jaarrekening voor een bv of bvba, liggen rond de €200,-.

Administratie bijhouden

Het bijhouden van de administratie is een taak die je veel tijd kost, omdat je hier dagelijks mee bezig bent. Van het opmaken en versturen van facturen, het betalen van ontvangen facturen en het bijhouden van alle ontvangsten en uitgaven is een dagtaak op zich. Wil je deze waardevolle tijd juist in je eigen werkzaamheden steken, dan is het slim om de administratie van je bv uit te besteden.

Een boekhouder kan verschillende dingen voor je doen, en je bepaalt zelf welke taken je uit handen geeft.

Een paar voorbeelden zijn:

 • Het voeren van een loonadministratie.
 • De aangifte van btw en de personenbelasting.
 • Opmaken en verzenden van facturen en betalingsherinneringen.
 • Bijhouden van alle ontvangsten en uitgaven.

Verschillende belastingaangiftes

Als bv of bvba zijn er verschillende aangiftes die gedaan moeten worden. Zo heb je te maken met de kwartaal btw-aangifte, de aangifte in personenbelasting en ook de bedrijfsvoorheffing. Deze laatste is de voorheffing die de bv is verschuldigd op de lonen van de werknemers.

Het is zeer belangrijk om de aangiftes correct én op tijd uit te voeren.

Waarom?

Doe je dit niet, dan bestaat er het risico op problemen met de belastingdienst. Je loopt hiermee het risico op hoge boetes. Hoe groter je bv en hoe hoger de omzet, des te complexer de aangiftes zijn. Als je dit uitbesteedt aan een boekhouder, weet je zeker dat ze op tijd én correct zijn verstuurd. Bovendien weten boekhouders als geen ander van welke fiscale voordelen je gebruik mag maken. Zo betaal je niet onnodig veel belasting! Lees meer over de prijs van de belastingaangifte.

Persoonlijk advies

Sommige boekhouders geven, indien gewenst, ook een persoonlijk advies. Met betrekking tot belangrijke investeringen die je wilt doen bijvoorbeeld, zoals in bedrijfswagens of de koop van een bedrijfspand. Maar ook met betrekking tot de financiële bedrijfsvoering van je bv.

Advies op je bedrijfsvoering is ontzettend waardevol: met een goed persoonlijk advies kun jij je (kleine) onderneming nog veel meer laten groeien, en meer omzet genereren. Bijvoorbeeld door je werkprocessen of boekhouding te vereenvoudigen.

Sommige bv’s vinden het juist niet fijn om een persoonlijk advies te krijgen. Zij willen het liefst een boekhouder die zich richt op de administratie van de bv en niet met de rest van het bedrijf. Daarom geven de meeste boekhouders alleen advies als je daar zelf om vraagt.


Betaalbare boekhouder gezocht?

Ontvang een gratis offerte en krijg het beste aanbod.

Gratis - Vrijblijvend

Wat zijn de boekhoudkundige verplichtingen van een bv?

Een bv heeft een aantal boekhoudkundige verplichtingen. In tegenstelling tot een eenmanszaak, zijn bv’s en bvba’s namelijk verplicht om een dubbele boekhouding te voeren. Dit houdt in dat elke transactie dubbel geboekt wordt.

Leg eens uit?

Bij een dubbele boekhouding wordt naast een dagboek ook een grootboek bijgehouden. Dit houdt in dat je tegenover elke ontvangst of betaling ook de transactie op de creditkant boekt. Dit creëert de balans.

Als BV ben je daarom ook balansplichtig. Dit betekent dat je jaarlijks je jaarrekening moet overhandigen aan de NBB (Nationale Bank).

Dubbele boekhouding vs. enkele boekhouding

In het geval van de dubbele boekhouding, bij een bv en bvba, is het verplicht om een boekhouder in te schakelen. Een groot voordeel van een dubbele boekhouding is dat
je een veel completer beeld krijgt van de financiële gezondheid van je bv. Problemen kun je al sneller oppikken en daarmee voorkomen.

Een enkele of vereenvoudigde boekhouding bestaat alleen uit de dagboeken, de ontvangsten en uitgaven en is daarmee een stuk gemakkelijker bij te houden.

prijs boekhouder bvba

Wat zijn de voordelen van een boekhouder?

Kun je de boekhouding van je bv beter zelf doen of juist uitbesteden? Als je de boekhouding van je bv uitbesteedt aan een expert heeft dat grote voordelen. Je krijgt persoonlijke adviezen, bent minder tijd kwijt en je voorkomt problemen met de belastingdienst.

Twijfel je nog?

Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van een boekhouder voor je bv voor jou op een rij. Hulp nodig met het vinden van de juiste persoon? Twijfel dan niet en start nu je gratis offerteaanvraag!

Altijd op de hoogte van de laatste wetgeving

Een boekhouder is altijd op de hoogte van de laatste wetgeving met betrekking tot vennootschappen. De wetgeving omtrent belastingen, btw en aangiftes is complex en verandert regelmatig. Weet jij van precies van welke fiscale voordelen je gebruik kunt maken? Een boekhouder wel! Hierdoor voorkom je problemen en weet je zeker dat je niet onnodig veel geld betaalt.

Ingewikkelde administratie wordt geregeld

Het bijhouden van de administratie van je bv is niet altijd even eenvoudig. Door dit uit te besteden aan een boekhouder, weet je zeker dat alle ingewikkelde administratie wordt afgehandeld. Jij bent geen tijd kwijt aan het inlezen of informeren naar ingewikkelde regels en informatie maar kunt gewoon verder met je eigen werkzaamheden!

Advies op maat

Een boekhouder kan je altijd advies op maat geven met betrekking van je bv. Zo kun jij waardevolle investeringen op het juiste moment doen en kun je met behulp van een goede boekhouding je bv laten groeien.

Boekhouding bv zelf doen of uitbesteden?

Is het mogelijk om de boekhouding van zelf uit te voeren? Bij een dubbele boekhouding is de hulp van een boekhouder verplicht. Maar er zijn wel onderdelen die je zelf kunt blijven uitvoeren! Zo bespaar je op de kosten van een boekhouder voor je bv én blijf je betrokken bij de financiële administratie.

Taken die je zelf relatief eenvoudig kunt doen zijn:

 • De facturatie, gebruik hier eventueel een onlineboekhoudprogramma voor zodat de facturen automatisch opgemaakt worden.
 • De urenregistratie, deze heb je nodig om recht te kunnen hebben op verschillende fiscale voordelen.
 • Bijhouden van alle kasbonnen en uitgaven. Bewaar al je bonnen het liefst digitaal om jezelf (en de boekhouder bij je aangifte) tijd te besparen.

Vind een boekhouder voor je bvba voor de laagste prijs!

Krijg de boekhouder met het beste aanbod!

Gratis offerte aanvragen

Tips: zo vind je de juiste boekhouder voor jouw bv

Je wilt de administratie van je bv uitbesteden aan iemand anders. Natuurlijk begrijpen we dat je hier het liefst de beste boekhouder voor inschakelt. Hoe kies je nou de persoon die jou het beste kan helpen?

Hieronder geven we je een paar tips en aandachtspunten om op te letten bij het kiezen van een boekhoudkantoor voor je bv. Zo maak je de juiste keuze! Op de pagina
boekhouder zoeken lees je meer handige tips!

Zoek een boekhouder met de juiste expertise

Kijk eerst eens naar de sector waarin je werkzaam bent en zoek een boekhouder die hierin ervaren is. Per sector kan de wetgeving omtrent btw en belastingen aardig verschillen. Wil je verzekerd zijn van het beste advies en een juiste administratie, dan is het slim om te kiezen voor een boekhouder met de juiste expertise.

Ga op proefgesprek

We raden je altijd aan een proefgesprek aan te vragen. Een boekhouder gaat aan de slag met persoonlijke gegevens van je bv en eventueel je medewerkers. Je moet deze persoon kunnen vertrouwen dat de financiële administratie van je bv goed wordt opgepakt. Is er geen klik tijdens een eerste kennismakingsgesprek, zoek dan verder naar een andere boekhouder.

Waarop letten tijdens het proefgesprek?

Allereerst natuurlijk of er een goede klik is. Ga bij jezelf na of de boekhouder geïnteresseerd is en duidelijke antwoorden geeft op je vragen. Vage beloftes en onduidelijke antwoorden duiden erop dat de boekhouder misschien niet zoveel ervaring heeft in jouw sector. Zorg ervoor dat je goed kunt communiceren en dat de boekhouder je vragen beantwoord in ‘duidelijke mensentaal’. Zo weet je zelf zeker dat je het beste op de hoogte wordt gehouden van de financiële administratie.

boekhouding bv

Boekhouder voor je bv nodig? Ontvang een gratis offerte!

Wil jij minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding van je bv en je onderneming laten groeien? Schakel een boekhouder voor je bv in! Door de administratie uit te besteden houd je meer tijd over voor andere werkzaamheden, en weet je zeker dat de boekhouding helemaal op orde is. Zo krijg je een duidelijk beeld van de financiële status van je bedrijf! Op zoek naar een boekhoudkantoor?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk een offerte ontvangt van een boekhouder ervaren in bv’s in jouw regio. De aanvraag is gratis en zonder verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offerte ontvangen