Besparen op de kosten van een boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Hoeveel kost een boekhouder in 2022?

De kosten van een boekhouder beginnen rond de €500,- per jaar. Dat is als je de boekhouder elke maand mee laat kijken. Wil je alleen bepaalde onderdelen uitbesteden aan de boekhouder, dan betaal je vaak een vaste prijs per uur. Exacte kosten weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende boekhouders en kies de expert met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je wat een boekhouder voor je kan betekenen, en wat het inschakelen van een boekhouder gemiddeld kost. Je vindt de prijzen van verschillende onderdelen én de gemiddelde prijs per jaar. Tot slot geven we je handige bespaartips!


kosten boekhouder

Wat zijn de kosten van een boekhouder?

Het gemiddelde tarief van een boekhouder ligt tussen de €40,- tot €60,- per uur. Heb je een onderneming, dan is het vaak voordeliger om een pakket te kiezen. Laat je maandelijks je boekhouding controleren, zodat alles klopt, dan betaal je gemiddeld €500,- per jaar. Bij een eenmanszaak, inclusief de btw-aangiftes en de aangifte in de personenbelasting betaal je gemiddeld €800,- per jaar.

Hoe complexer je zaak, des te ingewikkelder de boekhouding. Hoe ingewikkelder de boekhouding des te hoger de kosten! Bij een vennootschap komt er bijvoorbeeld ook een fiscaal dossier bij kijken. Doordat de boekhouder meer tijd kwijt is, liggen de kosten rond de €800,- per jaar.

Hieronder lees je meer over de kosten van een boekhouder per uur, maand en per jaar. Besparen op een boekhouder? Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Boekhouder prijs in 2022

Boekhouder kosten Gemiddelde prijs* Toelichting
Boekhouder per jaar €500,- per jaar Boekhouder maandelijks kort laten “meekijken”.
Boekhouder eenmanszaak €800,- per jaar Beperkt aantal facturen registeren (max 150), 4 btw-aangiftes, aangifte in de personenbelasting.
Boekhouder voor vennootschap €3.000,- per jaar Boekhouding en fiscaal dossier.
Jaarrekening €200,- eenmalig Het opstellen of controleren van een jaarrekening.

*Let op: dit zijn de gemiddelde prijzen die per boekhoudkantoor verschillen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor exacte prijzen!

Besparen op de kosten van een boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Prijs voor een boekhouder voor een eenmanszaak vs. een bv

De prijs van een boekhouder hangt vooral af van de inspanning die hij levert. Hoe groter je bedrijf, des te complexer de boekhouding is. Wanneer je een grote bv hebt bijvoorbeeld, heb je te maken met een grotere inventaris, een fiscaal dossier dat bijgehouden moet worden en de jaarrekening. De administratie bestaat uit meerdere onderdelen en is daardoor meer complex. De boekhouder is meer tijd kwijt, wat zorgt voor hogere kosten.

De prijs van een boekhouder bij een eenmanszaak liggen rond de €800,- per jaar, afhankelijk van de specifieke diensten die je uitbesteedt. De kosten van een boekhouder bij een bv lopen op tot ongeveer €3.000,- per jaar.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Gemiddeld ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de €40,- tot €60,-. Elke boekhouder hanteert een eigen tarief, hoe meer ervaring des te hoger de kosten. Een beginnend boekhouder heeft een gemiddeld uurtarief van €40,- tot €45,-. Kies je voor een ervaren boekhouder, dan liggen de kosten eerder rond de €50,- tot €60,- per uur. De uurprijs hangt hierbij af van het type werkzaamheden dat je uitbesteedt!

Wanneer is een betalen aan de hand van een uurprijs gunstig?

Als je sporadisch hulp wilt inschakelen van een boekhouder. Bijvoorbeeld alleen voor je jaarlijkse aangifte of om af en toe eens mee te kijken naar je administratie.

Kosten boekhouder per maand

Heb je meer hulp nodig van een boekhouder, dan kun je ook voor een pakket kiezen waarbij je per maand betaalt. De maandelijkse boekhoudkosten liggen in dat geval rond de €50,- tot €120,- per maand. Ook hier hangen de kosten van de boekhouder af van de werkzaamheden die je uitbesteedt.

Hoe complexer de werkzaamheden, des te hoger de maandelijkse kosten! Een maandtarief komt van pas als je vaker hulp nodig hebt, zoals het af en toe controleren van de boekhouding en hulp bij de btw-aangiftes.

Kosten boekhouder per jaar

In sommige gevallen is het juist gunstiger om een pakket af te sluiten, waarbij je kiest voor een vaste prijs per jaar! Afhankelijk van je onderneming en de omvang van de boekhouding, liggen de kosten tussen de €500,- tot €800,- per jaar tot wel €3.000,- per jaar.

Dit is de beste optie als je de boekhouding volledig wilt uitbesteden, van het bijhouden van je financiële administratie, het doen van je aangiftes en het opstellen van de jaarrekening.

hoeveel kost een boekhouder?

Wat beïnvloedt de prijs van een boekhouder?

De prijs van een boekhouder varieert per boekhoudkantoor. Er zijn een aantal factoren die de kostprijs van een boekhouder beïnvloeden. Op sommige hiervan heb je bovendien zelf invloed! Door hier slim rekening mee te houden houd je de kosten dus zo laag mogelijk.

Hieronder gaan we dieper in op de factoren die de prijs van een boekhouder beïnvloeden. Wil je de exacte prijs weten? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Het uurtarief van de boekhouder

Elke boekhouder bepaalt zijn of haar eigen uurtarief: hier kunnen tientallen euro’s verschil in zitten. Een boekhouder gespecialiseerd in complexe bv’s met veel buitenlandse handel is bijvoorbeeld een stuk duurder per uur, dan een boekhouder die net begonnen is en zich vooral richt op eenmanszaken of ondernemers in bijberoep. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40,- tot €60,-.

De grootte van het bedrijf

Als je een boekhouder inschakelt heb je verschillende opties. De eerste optie is een zelfstandig boekhouder. Deze is niet aangesloten bij een groot bedrijf, maar werkt vaak vanuit huis. Het voordeel van een zelfstandige boekhouder, is dat deze doorgaans goedkoper zijn: zij hoeven immers geen groot kantoorpand te faciliteren. Bovendien komen deze boekhouders vaak bij jou langs om de administratie te bespreken.

Een andere optie is een groot boekhoudkantoor. De kosten liggen hiervan vaak iets hoger, maar het voordeel is dat er altijd iemand aanwezig is om jouw vragen te beantwoorden, en je hoeft nooit lang op een reactie te wachten.

De werkzaamheden van de boekhouder

Welke specifieke taken jij uitbesteedt aan de boekhouder heeft een grote invloed op de totaalprijs. Met de hulp van een boekhouder weet je bijvoorbeeld zeker dat jouw boekhouding volledig op orde is. Maar je kunt dit op verschillende manieren uitbesteden.

De manier die jou de meeste extra tijd oplevert, is het volledig uitbesteden van de administratie. De expert houdt alles voor je bij en jij hoeft alleen de bonnetjes te laten zien. Een andere manier is door de administratie af en toe te laten controleren. Zo weet je nog steeds zeker dat je administratie klopt, maar betaal je een stuk minder!


Betaalbare boekhouder gezocht?

Vergelijk offertes om te besparen op de kosten van boekhouders.

Gratis - Vrijblijvend

Wat zijn de kosten van verschillende werkzaamheden van een boekhouder?

Boekhouders voeren verschillende werkzaamheden uit. Veel ondernemers maken gebruik van de diensten van boekhoudkantoren, maar ook particulieren kunnen de hulp van een goedkope boekhouder af en toe goed gebruiken. Zo kunnen particulieren boekhouders inschakelen voor het doen van de particuliere belastingaangifte. Schakel je een boekhouder in voor de belastingaangifte, dan ligt de prijs rond de €40,- tot €60,- per uur: meestal is de aangifte niet heel complex, en is deze in een half uur tot een uur wel te doen.

Voor ondernemers zijn boekhouders in te schakelen voor belastingaangifte via het W-biljet, dit kost vanaf €250,-, en het opstellen van de jaarrekening van de bv: de prijs hiervan begint vanaf €450,-. Heb je medewerkers in dienst, dan behoort de salarisadministratie ook tot één van de belangrijkste taken. Vanaf €15,- per loonstrook laat je de salarisadministratie door een ervaren boekhouder uitvoeren.

Op zoek naar een boekhouder? Start gratis offerteaanvraag en vind een boekhouder bij jou in de buurt!

Prijs boekhouder voor verschillende werkzaamheden

Onderdeel van boekhouding Vanaf-prijzen, exclusief btw*
Belastingaangifte particulier Gratis offertes aanvragen
Belastingaangifte W-biljet (ZZP/ondernemer) Vanaf €250,-
Opstellen jaarrekening bv Vanaf €450,-
Salarisadministratie Vanaf €15,- per loonstrook
Debiteurenbeheer Gratis offertes aanvragen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die verschillen per boekhouder. Voor exacte prijzen, vraag gratis offertes aan!

Boekhouder, accountant of fiscalist: wat is het verschil in werkzaamheden en kosten?

Je wilt als ondernemer je administratie uitbesteden: wie heb je dan nodig? En wat is het verschil precies tussen een boekhouder, een accountant of een fiscalist?

  • Boekhouder: boekhouders hebben met name een uitvoerende functie, zoals het verzorgen van de administratie of het opstellen van jaarrekeningen. Zij hebben doorgaans een van twee verschillende opleidingen gevolgd: een driejarige bachelor aan de hogeschool of een graduaatsopleiding bij volwassenonderwijs. Voordat ze vervolgens aan de slag gaan als boekhouder, moeten ze erkend worden door de BIBF (Beroepsinstituut van boekhouders en fiscalisten). Een boekhouder is meestal goedkoper dan een fiscalist of accountant en daarom kiezen de meeste bedrijven in eerste instantie voor een boekhoudkantoor.
  • Accountant: een accountant heeft vaak een hogere opleiding gevolgd en is daarna erkend door de IAB (Instituut voor accountants en belastingconsulenten). De functie van een accountant is doorgaans meer controlerend en adviserend. Wil je dus iemand hebben die je inhoudelijk advies kan geven over de bedrijfsvoering van je onderneming, dan is een accountant een betere optie. Bovendien is in sommige gevallen een accountantsverklaring noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een geldlening. In dat geval ben je verplicht een accountant in te schakelen.
  • Fiscalist: fiscalisten zijn gespecialiseerd in belastingzaken. Zij zijn op de hoogte van alle fiscale regelingen, wetten en voorschriften. Heb je specifieke vraagstukken op het gebied van belastingen, dan kan een fiscalist je het beste helpen.

kostprijs boekhouder

Is een goedkope boekhouder ook goed?

Dat je een goedkope boekhouder inschakelt hoeft helemaal niet te betekenen dat de kwaliteit minder goed is. Een beginnend boekhouder is bijvoorbeeld goedkoper dan een zeer ervaren boekhouder, maar kan toch dezelfde kwaliteit leveren.

Let wel op dat je bij een goedkope boekhouder niet veel verborgen kosten hebt. Als je bijvoorbeeld moet betalen voor iedere keer dat je belt met een vraag dan lopen de boekhoudkosten snel op.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Is het slim om zelf de boekhouding uit te voeren? Dit heeft een paar voordelen. Je bent betrokken bij de financiële administratie en hebt daarmee zelf een goed idee van de financiële staat van je onderneming. Daar staat tegenover dat je wel veel tijd kwijt bent aan de boekhouding.

De boekhouding gedeeltelijk uitbesteden houdt in dat je zelf toch een goed beeld hebt van de financiële status van je onderneming, zonder dat je te veel tijd of geld kwijt bent. Je kunt alleen de aangiftes uitbesteden of juist je boekhouding laten controleren, zodat je zeker weet dat alles klopt.

Tot slot is het mogelijk om je boekhouding geheel uit te besteden. Jij hoeft geen tijd te steken in de administratie en weet zeker dat alles toch op orde is. Dit bespaart veel tijd, die je kunt steken in het laten groeien van je onderneming! Ben jij op zoek naar een vakkundige boekhouder? Lees hier meer over boekhouder zoeken.

Boekhouder inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Kies de boekhouder met de laagste prijs!

Vind een boekhoudkantoor in jouw regio en bespaar tot wel 40%.

Gratis offertes vergelijken

Bespaartips: zo bespaar je op de kosten van de boekhouder

Wel de hulp van een boekhouder inschakelen zonder te veel te betalen? Natuurlijk is dat mogelijk! Er zijn verschillende manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hieronder geven we je 4 praktische bespaartips, waarmee jij bespaart op de boekhoudkosten!

Wil je de exacte kosten van een boekhouder weten? Twijfel dan niet en start gratis offerteaanvraag!

Doe zelf voorbereidend werk

Je bespaart de boekhouder veel tijd door zelf de administratie voorbereiden. Verzamel je facturen en bonnen het liefst digitaal en gesorteerd op datum. Bij onduidelijke banktransacties helpt het om hier direct een toelichting aan toe te voegen, zodat de boekhouder weet waar het over gaat. Zo hoeft de boekhouder zelf niks uit te zoeken en kan hij in een korte tijd je aangiftes verzorgen. Zo ben je goedkoper uit!

Maak gebruik van belastingaftrek

Veel kosten die je maakt als ondernemer zijn volledig of gedeeltelijk aftrekbaar: weet jij welke dit zijn? Doordat een boekhouder op de hoogte is van de kosten die je maf aftrekken bij de belastingdienst voorkom je dat je te veel belasting afdraagt. Op deze manier verdien je de kosten van de boekhouder op termijn weer terug!

Tip: ook de kosten die je maakt voor je boekhouding zijn volledig aftrekbaar bij de belastingdienst!

Neem een zelfstandige boekhouder

In veel gevallen is het goedkoper om een zelfstandige boekhouder in te schakelen. Een groot boekhoudkantoor heeft ook zijn voordelen, maar de prijs ligt vaak hoger. Bij een zelfstandige boekhouder heb je als voordeel dat deze vaak naar jou toe reist voor overleg en een lagere prijs.

Vergelijk offertes

Omdat elke boekhouder zijn of haar eigen tarief hanteert, kan hier per expert nogal verschil in zitten. Door de prijzen van meerdere boekhouders met elkaar te vergelijken, vind je snel en eenvoudig het boekhoudkantoor met het beste aanbod. Vergelijken van offertes doe je gemakkelijk met behulp van onze gratis offerteservice.

boekhouder prijs

Boekhouder nodig? Vergelijk gratis offertes!

Boekhouder nodig voor jouw administratie? Kies een boekhouder die bij je past: zoek iemand die je volledige boekhouding voor je uitvoert of juist iemand die je alleen inhuurt voor het doen van je aangifte. Door te kiezen voor iemand die past binnen jouw budget én met expertise in jouw sector, ben je verzekerd van de beste boekhouder! Hulp nodig met het vinden van een expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk offertes krijgt toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de boekhoudkosten! Je offerteaanvraag is gratis en verder zonder verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken