Boekhouder voor eenmanszaak nodig?

Ontvang een gratis offerte en vind de beste boekhouder!

Gratis - Vrijblijvend

Boekhouder voor eenmanszaak: kosten en informatie

Een boekhouder kan voor een eenmanszaak veel betekenen. Immers: een goede boekhouding is de basis van elk bedrijf. Bovendien ben je verplicht om een financiële administratie bij te houden, en door deze uit te besteden aan een expert houd je zelf veel meer tijd over voor je eigen werkzaamheden! Benieuwd naar de mogelijkheden?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina gaan we dieper in op boekhouders voor een eenmanszaak. Want wat komt er kijken bij het boekhouden voor een zelfstandig bedrijf en wat zijn de verplichtingen? Natuurlijk geven we je ook informatie over de kosten én vind je handige bespaartips.


kosten boekhouder eenmanszaak

Boekhouder voor een kleine zelfstandige: hoe vind ik die?

Voor een eenmanszaak of kleine zelfstandige is het vaak voldoende om een boekhouder in te schakelen: je hebt in de meeste gevallen geen accountant of zelfs een fiscalist nodig.

Dat is goed nieuws, want de kosten van een boekhouder liggen voor een eenmanszaak een stuk lager!

Hoe vind je een boekhouder voor een kleine zelfstandige?

Je kunt je collega-ondernemers vragen of zij ervaringen hebben. Het fijne hieraan is dat je direct een duidelijk beeld krijgt van de klantvriendelijkheid en de kwaliteiten van de boekhouders. Heb je geen collega-ondernemers, dan kun je online in veel gevallen ook recensies vinden. Kijk niet alleen naar de hele positieve en de hele negatieve ervaringen, maar ook vooral wat de gemiddelde ervaringen zijn en hoe eventuele problemen worden opgelost.

Kies in ieder geval een boekhouder met expertise in jouw vakgebied, omdat de fiscale regels per sector nogal kunnen verschillen. Voor een apotheker gelden bijvoorbeeld hele andere regels dan voor een klusser. Op de pagina boekhouder zoeken lees je alles waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een boekhouder.

Heb je hulp nodig met het vinden van een geschikt boekhoudkantoor voor een zelfstandige of eenmanszaak, maak dan gratis gebruik van onze offerteservice! Vraag gratis offerte aan!

Wat zijn de kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak?

De kosten van een boekhouder beginnen rond de €500,- per jaar. De meeste boekhouders hanteren een uurtarief van gemiddeld €40,- tot €60,- per uur. Maar wil je veel gebruik maken van de diensten van de boekhouders, dan is het slim om een speciaal contract af te sluiten met een vaste prijs per maand of per jaar.

Voor een eenmanszaak beginnen de kosten van een boekhouder rond de €800,- per jaar. Je boekhouder registreert dan maximaal 150 facturen en doet je 4 btw-aangiftes én je aangifte in de personenbelasting. Besteed je meer of minder werkzaamheden uit dan variëren de kosten. Wil je ook een jaarrekening laten opstellen, dan kost dit je eenmalig nog eens €200,-.

Prijs boekhouder eenmanszaak 2023

Boekhouder kosten Gemiddelde prijs* Toelichting
Boekhouder per jaar €500,- per jaar Boekhouder maandelijks kort laten “meekijken”.
Boekhouder eenmanszaak €800,- per jaar Beperkt aantal facturen registeren (max 150), 4 btw-aangiftes, aangifte in de personenbelasting.
Jaarrekening €200,- eenmalig Het opstellen of controleren van een jaarrekening.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die variëren per boekhoudkantoor. Exacte prijs weten? Gratis offerte aanvragen

Besparen op de kosten van een boekhouder voor je eenmanszaak?

Ontvang een gratis offerte en krijg het beste aanbod!

Waar zijn de kosten van afhankelijk?

De tarieven van een boekhouder voor een eenmanszaak kunnen enorm variëren. Dat heeft te maken met verschillende factoren, die de totaalprijs beïnvloeden. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed.

 • 1. Het tarief van de boekhouder voor de kleine zelfstandige. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €40,- tot €60,-, maar het kan ook oplopen tot wel €85,- per uur. Hierdoor zitten er dus grote verschillen in de boekhoudkosten. Door te kiezen voor een goedkope boekhouder houd je de kosten zo laag mogelijk.
 • 2. De specifieke werkzaamheden. Kies jij ervoor de gehele boekhouding uit te besteden of besteed je slechts een deel van de administratie uit? Moet je een jaarrekening laten opstellen of is dit niet nodig? Is je administratie bij1 de aangifte op orde of moet de boekhouder alle informatie her en der opzoeken? Al deze factoren spelen een rol in de tijd die de boekhouder kwijt is aan jouw boekhouding. Dat heeft een grote invloed op de prijzen.
 • 3. Hoe complex is de situatie? Hoe ingewikkelder je bedrijf des te hoger de kosten. De kosten voor het inschakelen van een boekhouder voor een eenmanszaak zijn hierdoor een stuk lager dan de kosten voor een boekhouder bv of stichting.

Welke diensten mag je verwachten van een boekhouder eenmanszaak?

Een boekhouder voor een kleine zelfstandige voert verschillende werkzaamheden uit. Jij bepaalt, in overleg met de expert, welke onderdelen van je financiële administratie je uitbesteedt. Het is ook mogelijk de gehele administratie uit handen te geven om nog meer tijd te besparen! Jij kiest zelf welke diensten je uitbesteedt, in overleg met de boekhouder.

In grote lijnen kun je deze diensten verwachten van een ervaren boekhoudkantoor:

 • 1. Bijhouden van de administratie. Dit bestaat uit het bijhouden van alle financiële transacties van jouw eenmanszaak. Hij boekt ze bovendien in en controleert de transacties op nauwkeurigheid. Ook houdt hij de voorraadadministratie bij, stelt contracten op en bewaart deze en controleert en bewaart andere vermogensdocumenten, zoals investeringen en hypotheekgegevens.
 • 2. Opstellen van facturen. Aan uitgaande facturen worden eisen gesteld, zo moeten alle belangrijke gegevens hierop terug te vinden zijn en moeten de facturen een uniek nummer krijgen. Je kunt facturen zelf opstellen óf laten opstellen door de boekhouder.
 • 3. Btw-aangiften opstellen. Je bent als ondernemer verplicht om btw-aangifte te doen. Een boekhouder kan dit voor je doen: hij houdt rekening met alle aftrekposten, waardoor je zeker weet dat je niet te veel btw afdraagt.
 • 4. Aangifte in de personenbelasting. Met een eenmanszaak wordt de aangifte in de personenbelasting iets complexer dan je daarvoor gewend was. Het is daarom aan te raden om een boekhouder in te schakelen. Doordat de boekhouder op de hoogte is van alle fiscale voordelen waar jij recht op hebt, hoef je zo weinig mogelijk belasting te betalen! Lees hier meer over de prijs van de belastingaangifte.
 • Persoonlijk advies geven. Een boekhouder geeft je advies met betrekking tot belastingen en je financiële bedrijfsvoering. Met dit persoonlijk advies, is het mogelijk om waardevolle investeringen op het juiste moment te doen, en om je onderneming nog meer te laten groeien.

boekhouder voor kleine zelfstandige

Wat zijn de boekhoudkundige verplichtingen van een eenmanszaak?

Bij het starten van een eenmanszaak komt veel kijken. Waaronder de boekhouding! Want ook als kleine eenmanszaak worden er boekhoudkundige verplichtingen gesteld . Allereerst ben je verplicht om een boekhouding te voeren.

Daarnaast moet deze bestaat uit in ieder geval:

 • een verkoopdagboek;
 • een aankoopdagboek;
 • een financieel dagboek met kasboek;
 • een inventarisboek.

Bovendien ben je verplicht om jaarlijks het tweede de deel van de aangifte in personenbelasting in te vullen en moet je jaarlijks via de klanten listing een overzicht van alle klanten met een Belgisch btw-nummer met de omzet aandragen. Tot slot ben je verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen, om de ontvangen btw weer af te dragen.

Boekhouder inschakelen? Start gratis offerteaanvraag en vind een boekhouder bij jou uit de buurt!

Vereenvoudigde boekhouding: wat is dat?

Kleine ondernemingen zoals eenmanszaken mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren. Dit is eenvoudiger dan een dubbele boekhouding wat je tijd en geld scheelt.

Waaruit bestaat een vereenvoudigde boekhouding?

 • Je bent verplicht om een financieel dagboek bij te houden. Dit bestaat uit zowel een kasboek als een bankboek. In het kasboek staan alle uitgaven en inkomsten in contant geld vernoemd. Het bankboek bevat alle ontvangsten en uitgaven via de bank.
 • In een aankoopboek bewaar je alle facturen en creditnota’s van de leveranciers.
 • Daarnaast hou je een verkoopboek bij met daarin alle facturen en creditnota’s die je aan je klanten gestuurd hebt.
 • Tot slot bestaat de vereenvoudigde boekhouding uit een inventarisboek, dit is een beschrijving en een waardering van je voorraad.

Let op: ben je werkzaam in de verzekeringen, kredietverrichtingen, beleggingen of beursverrichtingen? Dan is het voeren van een vereenvoudigde boekhouding niet toegestaan. Meer over deze boekhouding lees je op vlaanderen.be.

Wat is het verschil met een dubbele boekhouding?

Het verschil met een dubbele boekhouding, is dat je bij een dubbele boekhouding ook werkt met een grootboek. Voor elke transactie die je doet, zoals een verkoop of aankoop, boek je ook een bewijs krachtige betaling. Dit houdt in dat je elke verrichting dubbel inboekt.

Het voordeel hiervan is dat je een compleet en duidelijk beeld hebt van de financiële positie van je onderneming. Daarom kiezen sommige eenmanszaken of kleine zelfstandigen ervoor om toch een dubbele boekhouding te voeren, ook als zij dit niet verplicht zijn.

prijs boekhouder eenmanszaak

Boekhouding eenmanszaak zelf doen of uitbesteden?

Je bent als eenmanszaak zeker niet verplicht een boekhouder in te schakelen voor de administratie. Toch kan dit wel een goed idee zijn: zeker naarmate je onderneming groeit en er meer transacties zijn. Er zijn verschillende manieren om je administratie uit te besteden, geheel of juist gedeeltelijk.

 • Boekhouding eenmanszaak zelf doen: het voordeel van deze optie, is dat je betrokken bent bij de administratie en precies weet wat de ontvangsten en uitgaven zijn. Zo zit je er bovenop en voorkom je problemen. Daar staat tegenover dat je extra tijd kwijt bent om je in te lezen in ingewikkelde materie en het bijhouden van de administratie. Om te voorkomen dat je te veel tijd kwijt bent, zou je de boekhouding gedeeltelijk kunnen uitbesteden.
 • Boekhouding gedeeltelijk uitbesteden: je voert zelf een deel van je administratie uit maar schakelt ook een expert in om je hierbij te helpen. Dit bespaart je veel tijd én zorgt ervoor dat je zeker weet dat alles op orde is. Je kiest zelf welke onderdelen je uit handen geeft: van de aangiftes tot het controleren van je administratie.
 • Boekhouding volledig uitbesteden: in dit geval geef je de administratie volledig uit handen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de bonnen bewaren en toe te sturen, je boekhouder zorgt ervoor dat alles nauwkeurig wordt bijgehouden. Deze optie bespaart je veel tijd die je in je eigen onderneming kunt steken.

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte en vind een boekhouder die bij jou past!

Voordelen van een boekhouder

Er zijn voldoende redenen waarom een kleine zelfstandige een boekhouder zou moeten inschakelen. Een goede boekhouding is namelijk de basis van je onderneming. Bovendien kun je zelf veel tijd besparen en zo meer energie steken in het laten groeien van je eenmanszaak!

Hieronder gaan we dieper in op de voordelen van een boekhouder voor een zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Wil jij weten wat een boekhouder voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis offerte aan!

Altijd op de hoogte van de laatste wetgeving

Een voordeel van een boekhouder voor je eenmanszaak, is dat de expert altijd op de hoogte is van de laatste wetgeving. De regels rondom belastingen, fiscale voordelen en btw veranderen regelmatig.

Ben je hier niet goed van op de hoogte, dan kan het voorkomen dat je onnodig veel (of nog erger: te weinig) belasting betaalt. In het laatste geval kun je in de problemen komen met de belastingdienst. Door een boekhoudkantoor in te schakelen, voorkom je dit soort problemen!

Diensten en advies op maat

Boekhouders geven je, indien gewenst, een persoonlijk advies. Met betrekking tot de inrichting van je boekhouding bijvoorbeeld, maar eventueel ook met de financiële bedrijfsvoering van je eenmanszaak! Met dit waardevolle advies doe je goede investeringen op het juiste moment en laat jij je eenmanszaak groeien!

Meer tijd voor je onderneming

Door je boekhouding uit te besteden houd je veel tijd over. Deze steeds je daarna natuurlijk in je eigen eenmanszaak, waardoor je meer omzet kunt draaien. Dit is dus een ideale manier als je als kleine zelfstandige meer wilt groeien. Bovendien zijn de boekhoudkosten voor 100% aftrekbaar!

Boekhouder voor je eenmanszaak tegen de laagste prijs?

Vind een boekhoudkantoor bij jou in de buurt!

Gratis offerte aanvragen

Bespaartips: zo kun je als kleine zelfstandige op de kosten van een boekhouder besparen

Wil jij de boekhouding van je eenmanszaak uitbesteden maar heb je maar een beperkt budget? Of wil je gewoon liever niet te veel geld kwijt zijn? Geen probleem: hieronder geven we je praktische tips die je direct zelf kan toepassen om zo te besparen op de kosten!

Doe zelf een deel van de boekhouding

Door de boekhouding van je eenmanszaak gedeeltelijk uit te besteden, weet je zeker dat alle informatie klopt en dat je niet in de problemen kan komen met de belastingdienst.

Een voordeel ten opzichte van het uitbesteden van de volledige boekhouding, is dat je bovendien een goed en duidelijk beeld hebt van de financiële status van je bedrijf. Daar komt nog bij dat de boekhouder minder tijd kwijt is voor jouw eenmanszaak en daarom een stuk goedkoper is!

Goedkoop is duurkoop

Ga niet altijd voor de goedkoopste boekhouder, maar doe onderzoek naar de specialist die best bij je past. Een boekhouder kan bijvoorbeeld heel goedkoop lijken, maar als deze veel verbogen kosten heeft dan lopen de kosten van de boekhouder voor je eenmanszaak snel op.

Moet je betalen als je tussendoor belt met een vraag? Of moet je nog een abonnement afsluiten om gebruik te maken van het online boekhoudprogramma die jouw boekhouder gebruikt? Kijk naar het totaalplaatje, en niet alleen de kosten per uur.

boekhouding eenmanszaak

Boekhouder nodig? Gratis offerte!

Wil jij minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding van je eenmanszaak? Schakel dan de hulp van een boekhouder in, zodat je zeker weet dat de administratie helemaal op orde is. Door meer tijd in je eenmanszaak te steken kun je deze sneller laten groeien! Op zoek naar een boekhoudkantoor?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat je na je aanvraag zo snel mogelijk een offerte ontvangt. De offerteaanvraag gratis en helemaal vrijblijvend.

Gratis offerte ontvangen