Opstellen jaarrekening uitbesteden?

Ontvang een gratis offerte en vind de beste boekhouder!

Gratis - Vrijblijvend

Kosten opstellen jaarrekening

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening beginnen rond de €250,- en lopen op tot prijzen vanaf €400,-. Bijna elke ondernemer heeft wel eens te maken met de jaarrekening. Is het niet omdat zij een jaarrekening moeten neerleggen, dan is het wel omdat een investeerder, bank of andere onderneming een jaarrekening wil zien voordat zij zaken gaan doen. Hulp nodig van een boekhouder?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de kosten voor het opstellen van de jaarrekening en wat zo’n jaarrekening is. We leggen uit wanneer dit van pas komt en wie zelfs verplicht is om de jaarrekening te laten opstellen en neerleggen.


kosten jaarrekening opstellen

Wat kost het laten opstellen van een jaarrekening?

De kosten voor het opstellen van de jaarrekening beginnen vanaf €250,-. Dit is de prijs voor de jaarrekening van een klein bedrijf. Hoe groter je onderneming en hoe complexer je administratie, des te hoger de kosten. De vanafprijs ligt bij het mkb gemiddeld rond de €325,- en bij een groter bedrijf beginnen de kosten voor het opstellen van de jaarrekening vanaf €400,-.

De kosten van de boekhouder zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Het opstellen van een jaarrekening voor een eenmanszaak is een stuk voordeliger dan de jaarrekening van een bvba. Bovendien verschilt het uurtarief per boekhouder, dus ook het boekhoudkantoor dat je inschakelt speelt een grote rol. Wil je verzekerd zijn van het beste aanbod, vraag dan een gratis offerte aan!

Prijzen jaarrekening opstellen 2023

Omschrijving Gemiddelde prijzen*
Jaarrekening voor een klein bedrijf Vanaf €250,-
Jaarrekening voor mkb Vanaf €325,-
Jaarrekening voor een groot bedrijf Vanaf €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor de exacte prijzen kan je het best een gratis offerte ontvangen.

Ontdek hier meer over de kosten van boekhouders voor eenmanszaken.
Hier lees je meer over de kosten van een boekhouder voor een bv.

Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening is een financieel verslag van een onderneming. Het wordt opgemaakt aan het einde van het boekjaar, en vormt zo de basis voor een analyse van de financiële staat van de onderneming. De jaarrekening geeft zo ook een indicatie over de ontwikkeling van het bedrijf, en daarom wordt het vaak aangevraagd door mogelijke investeerders en lening verstrekkers.

De jaarrekening in Vlaanderen bestaat uit 4 belangrijke onderdelen:

 • De balans
 • De resultatenrekening
 • De toelichtingen
 • De sociale balans

Wat deze onderdelen inhouden lees je verderop op deze pagina.

Wanneer is dit nodig?

Een jaarrekening is nodig voor verschillende ondernemingen. Zo zijn er een aantal bedrijfsvormen voor wie het verplicht is om de jaarrekening op te stellen.

Maar ook bedrijven bij wie een jaarrekening niet verplicht is, kiezen steeds vaker voor het opstellen van het jaarverslag!

Dit geeft namelijk een duidelijk inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf en dat bevat waardevolle informatie wanneer jij je onderneming wilt laten groeien. Daarnaast zijn er verschillende momenten waarop je een jaarrekening moet overhandigen aan derden. Bijvoorbeeld wanneer je een lening wilt afsluiten bij de bank of als je wilt fuseren met een andere onderneming.

Een jaarrekening is nodig:

 • wanneer je verplicht bent deze neer te leggen;
 • als je een lening wilt afsluiten bij de bank;
 • als investeerders hierom vragen;
 • bij samenwerkingen, fusies of overnames met andere bedrijven.

Boekhouder gezocht voor het opstellen van de jaarrekening?

Ontvang een gratis offerte en wordt snel geholpen.

Gratis offerte ontvangen

Welke gegevens staan er op een jaarrekening?

De jaarrekening bestaat uit vier belangrijke onderdelen:

 • De balans: dit is een momentopname van alle bezittingen en schulden op dat moment, de laatste dag van het boekjaar van de onderneming.
 • De resultatenrekening: de resultatenrekening geeft een inzicht in alle inkomsten en uitgaven het afgelopen jaar. Dit geeft een iets duidelijker inzicht dan alleen de balans.
 • De toelichtingen: hierin worden beide onderdelen toegelicht door het bedrijf zelf. Hierin verklaren zij hoe zij tot bepaalde cijfers zijn gekomen.
 • De sociale balans: dit geeft inzicht in het personeelsbestand en de evolutie hiervan.

jaarrekening opstellen

Voor welke bedrijfsvormen is het verplicht?

Voor een aantal bedrijfsvormen is het opstellen van de jaarrekening verplicht. Zij moeten deze jaarrekening ook neerleggen bij de Nationale Bank van België (NBB).

Het opstellen en neerleggen van een jaarrekening is verplicht voor:

 • Belgische vennootschappen
 • Belgische verenigingen en stichtingen
 • Buitenlandse vennootschappen en verenigingen

Kleine bedrijven hoeven geen jaarrekening op te stellen en mogen bovendien een enkelvoudige boekhouding voeren. Voor middelgrote bedrijven geldt dat zij verplicht zijn om een beperkt schema te publiceren. Dit kun je zien als een versimpelde jaarrekening. Bepaalde onderdelen trekken zij hierin samen of mogen zij zelfs helemaal weglaten.

Let op: het kan natuurlijk zijn dat een investeerder of lening verstrekker jou als kleine onderneming alsnog verplicht om een jaarrekening op te laten stellen. Aan welke eisen deze dan moet voldoen, hangt af van de vraag van de investeerder zelf.

Meer weten over de verplichtingen voor het opstellen van de jaarrekening? Lees dan verder op nbb.be.

Zelf jaarrekening opstellen of uitbesteden?

Is het mogelijk om zelf de jaarrekening op te stellen? Alleen als je veel verstand hebt van de financiële kant van je onderneming. Is dat niet het geval of kost het je te veel tijd om dit goed te doen, dan is het slim om hiervoor een boekhouder in te schakelen. Deze voert de taak correct uit zodat je zeker weet dat deze klopt. Zo voorkom je problemen met de NBB en houd je zelf meer tijd over voor je andere werkzaamheden!

De voordelen van het uitbesteden van de jaarrekening:

 • Je houdt zelf meer tijd over voor je andere werkzaamheden.
 • Je weet zeker dat de cijfers kloppen en je voorkomt problemen.
 • De jaarrekening is op tijd opgesteld en neergelegd bij de NBB.
 • Je boekhouder geeft je bovendien een persoonlijk advies.

Bespaartips voor het opstellen van de jaarrekening

Wil jij je jaarrekening laten opstellen door een boekhouder zonder te hoge kosten te betalen? Hieronder helpen we je met een aantal handige bespaartips!

Hier vind je meer informatie over goedkope boekhouders.

 • Kies een boekhouder in je eigen regio, want zo houd je de voorrijkosten of reiskosten laag! Bovendien ben je minder tijd kwijt als je zelf langs het kantoor gaat voor een gesprek, en tijd is geld!
 • Houd je administratie goed bij, zodat alle cijfers snel en eenvoudig te vinden zijn. Zo bespaar je op de kosten voor het opstellen van je jaarrekening, omdat je boekhouder een stuk sneller klaar is!
 • Neem een boekhoudpakket af en besteed meerdere delen van je administratie uit aan een boekhouder. Je krijgt zo vaak een mooie korting!

jaarrekening laten opstellen

Jaarrekening laten opstellen? Ontvang gratis offerte!

Wil of moet jij een jaarrekening laten opstellen voor je onderneming? Bespaar jezelf de tijd en moeite en schakel een boekhouder in om dit te doen. Je weet zo zeker dat je jaarrekening aan alle eisen voldoet en je voorkomt problemen met de belastingdienst, investeerders of andere partijen. Op zoek naar een boekhoudkantoor?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offerte ontvangen