Boekhouder nodig?

Ontvang gratis offerte van de beste boekhouder!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doet een boekhouder?

De werkzaamheden van een boekhouder lopen enorm uiteen. Van het geven van financieel advies tot het voeren van de volledige bedrijfsadministratie: jij bepaalt zelf wat een boekhouder voor je doet en welke taken je uitbesteedt. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je wat een boekhouder doet en welke werkzaamheden je dus aan hem kan uitbesteden. Je leest wat je kan verwachten en je leest waarom het belangrijk is om hiervoor een ervaren boekhouder in te schakelen!


wat doet een boekhouder

Wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder?

Een boekhouder heeft een breed scala aan taken. Het mooie is, dat je zelf bepaalt welke werkzaamheden de boekhouder jou uit handen neemt! De diensten van een boekhouder bevatten onder meer:

  • het geven van financieel- en belastingadvies;
  • het invullen van de aangifte in de personenbelasting voor particulieren en ondernemers;
  • btw- en belastingaangifte voor ondernemers;
  • de volledige boekhouding van bedrijven;
  • de salarisadministratie;
  • debiteuren- en crediteurenbeheer;
  • opstellen en neerleggen van de jaarrekening;
  • het opstellen van andere financiële verslagen en rapporten.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen de hulp van een ervaren boekhouder inschakelen. Zo doet een boekhouder onder meer:

Weten wat het kost om een boekhouder in te schakelen? Lees meer op de pagina kosten boekhouder.

Wat kan je verwachten bij financiële dienstverlening?

Hulp nodig met je financiële administratie? Dan is een boekhouder zoeken de geschikte keuze! Boekhouders voeren verschillende taken uit. Jij kiest zelf welke taken je zelf uitvoert, en welke je uit handen geeft aan een expert! Zo bepaal jij zelf hoe jouw financiële administratie eruit komt te zien.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende diensten van een boekhouder. Ben jij benieuwd wat een boekhouder voor jouw onderneming kan betekenen? Ontvang een gratis offerte!

1. Het geven van financieel advies

Een boekhouder geeft jou een persoonlijk financieel advies. Bij de bedrijfsvoering van je onderneming bijvoorbeeld, of wanneer je een grote investering wil doen. Een boekhouder zoekt uit wat in jouw persoonlijke situatie mogelijk is en geeft daarna een duidelijk advies.

2. Je gehele boekhouding bijwerken

Je kan je gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder. Zo houd je meer tijd over voor je werkzaamheden en weet je zeker dat alles klopt. Dit bestaat onder meer uit de facturatie, de salarisadministratie en uit het invullen van de aangifte in de personenbelasting. Als je de administratie uitbesteedt is alles zo netjes op orde, dat je aangiftes ook een stuk gemakkelijker zijn.

Besparen op de kosten van een boekhouder?

Ontvang een gratis offerte en wordt snel geholpen.

3. Hulp bij de btw-aangifte

Als ondernemer ben je verbonden aan periodieke btw-aangiftes. Dit gebeurt maandelijks, al is het bij sommige uitzonderingen toegestaan om de btw-aangifte ieder kwartaal in te dienen. Besteed je dit uit aan een ervaren boekhouder dan klopt je aangifte en voorkom je dat je onnodig veel of juist te weinig btw afdraagt.

Lees hier meer over de kosten van belastingaangifte uitbesteden.

4. Opstellen van jaarrekeningen

De meeste ondernemingen krijgen te maken met jaarrekeningen. Het financiële eindverslag van de onderneming. Deze bestaat uit de balans, een resultatenberekening, een toelichting en een sociale balans. Boekhouders stellen deze jaarrekening voor je op en leggen hem neer bij de NBB. Je weet zeker dat alles klopt en dat alles op tijd is ingediend, waardoor je hoge boetes voorkomt.

Lees hier meer over de kosten van een jaarrekening opstellen.

5. Salarisadministratie op orde maken

Wanneer je een personeel hebt dan is de salarisadministratie verplicht. Naast de loonstroken en de berekening van de verloningen, bestaat de salarisadministratie ook uit het bijhouden van zorgverlof, ziekte, arbeidsongeschiktheid en meer. De salarisadministratie uitbesteden is een goed idee als je meer tijd wilt overhouden voor je werkzaamheden. Hier vind je informatie over de kosten van loonadministratie uitbesteden.

boekhouder werkzaamheden

6. Hulp bij financiële juridische vraagstukken

Een boekhouder biedt ook juridische ondersteuningen aan. Hierbij behandelt hij jouw financiële juridische vraagstuk. Bijvoorbeeld als jij een hypotheek wilt aanvragen voor een nieuw kantoorpand of als je hulp nodig hebt met andere vraagstukken. Een boekhouder zoekt de situatie altijd zo nauwkeurig mogelijk uit en geeft dan een persoonlijk advies.

7. Debiteuren- en crediteurenbeheer

Het debiteuren- en crediteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie. Het debiteurenbeheer is het overzicht van alle debiteuren: mensen die jou nog geld verschuldigd zijn. Het crediteurenbeheer is juist een overzicht van alle leveranciers die jij nog geld verschuldigd bent. Door de debiteuren- en het crediteurenbeheer aan elkaar te koppelen, krijg je een duidelijk overzicht van de financiële situatie. Een boekhouder kan deze taak volledig uit handen nemen!

Benieuwd naar de werkzaamheden van een boekhouder?

Vind snel een boekhouder bij jou in de buurt!

Gratis offerte aanvragen

Doet een boekhouder ook aan startersbegeleiding?

Het is ook mogelijk een boekhouder in te schakelen voor startersbegeleiding. Als je net begint met ondernemen komt er waarschijnlijk veel op je af. Wat dan een optie is, is een boekhouder inschakelen voor begeleiding. Hij helpt je dan met het opzetten van je administratie, wat handig is, omdat je dan zeker weet dat alles aanwezig is!

Het verschil bij startersbegeleiding en het uitbesteden van de boekhouding, is dat je zelf meer betrokken bent. Je leert dus van de boekhouder hoe je dit in de toekomst zelf kan doen. Zo kun je in de toekomst geld besparen!

Online boekhouding voor starters

Voor starters is online boekhouding een uitkomst! Hierin houd je al je administratie online bij. Zo kan een boekhouder ook direct zien of alles goed gaat en hoef je niet persoonlijk af te spreken! Er zijn verschillende online boekhoudprogramma’s om uit te kiezen. Als je een boekhouder inschakelt dan geeft deze je een persoonlijk advies!

werkzaamheden boekhouder

Besparen op een boekhouder? Gratis offerte!

Wil jij een boekhouder inschakelen? Door één of meerdere administratieve taken uit te besteden aan een expert, houd jij meer tijd over voor je onderneming en kun je deze echt flink laten groeien. Dat betekent meer omzet en een grotere administratie, waar een boekhouder weer van pas komt! Op zoek naar een boekhoudkantoor in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van een offerte is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt een aanbod van de beste boekhouders in je regio.

Gratis offerte ontvangen